Architectural Design +
Research Collaborative


 
© 2016 EPIPHYTE Lab, LLC

web design by yujoong
built with Indexhibit

WATERFALL House; Manlius, NY
Single Family House / Proposal / Summer 2013

The Waterfall House is a proposal for a complete renovation of the existing single family house near Syracuse, New York. The house, perched above 70 foot waterfall, lacks substantial heating and cooling systems, as well as the building envelope is under-performing thermally. Using parametric day-lighting simulation we explored various geometric wrapping strategies that would engage the mediation of weather fluctuation, as well as create a new spatial programmatic organization. The day-lighting effects caused by the saw-tooth geometry would minimize the use of energy resources, create experiential lighting qualities, as well as support new interior spatial flows. .

Design Principal: Dana Cupkova / Design Team: Travis Fitch, Michael Esposito, Chris Ryan, Sonny Eric Xu, Yeung Shin / Technical Consultant: Andy McDonald CCC&M, LLC